Kuinka esittäytyä työhaastattelussa

Työhaastatteluun valmistautuminen on tärkeä askel unelmiesi työpaikan saamisessa. Sinun on saatava itsesi näyttämään mahdollisimman houkuttelevalta. On tärkeää, että ulkonäkö ei ole vain houkutteleva, vaan että se on looginen, rehellinen ja ammattimainen. Joidenkin perushaastatteluvinkkien noudattaminen voi auttaa sinua saamaan tasavertaiset lähtökohdat, kun on aika tehdä se tärkeä työhaastattelu. Seuraavassa on muutamia hyödyllisiä vinkkejä.

Ensivaikutelma – Opi antamaan ensivaikutelma, joka kestää. Hyvät työhaastattelut alkavat hyvästä ensivaikutelmasta. Opettele hymyilemään, kävelemään hitaasti ja käyttämään sanattomia vihjeitä. Esitystapa on avainasemassa, ja hyvä ryhti, katsekontakti ja rento kehonkieli edistävät onnistunutta ensivaikutelmaa.

Itsesittely – Tee älykäs ja hyvin suunniteltu esittely, jolla saat parhaat tulokset. Hyvä ensivaikutelma alkaa hyvästä esittelystä. Ota katsekontakti, hymyile ja aloita mukava ja ystävällinen keskustelu.

Itsekeskustelu – Onko sinussa sitä, mitä tarvitaan, jotta sopisit hyvin tähän yritykseen? Jos sinulla on, älä epäröi kertoa sitä rekrytoijille. Älä yritä keksiä monimutkaista itseesittelyä. Kerro vain, että olet innoissasi työhaastattelusta ja haluat tietää lisää organisaatiosta. Harjoittele itseesittelyä ja paina mieleen, mitä haluat sanoa.

Ei-sanat – Yksi tärkeimmistä työhaastatteluun valmistautumisen välineistä on kehon kieli. Pukeudu menestystä varten ja pidä itsevarma asento. Silloin sinulla on menestykseen tarvittava ilme ja kehonkieli.

Katsekontakti on myös erittäin tärkeää, kun yrität esitellä itsesi mahdolliselle työnantajalle. Ota luja, vahva mutta rento katsekontakti ja pidä se vähintään muutaman sekunnin ajan. Muutama syvä hengitys voi myös auttaa rentouttamaan kehonkieltäsi ja saada sinut näyttämään mukavammalta.

Kuinka esittäytyä
Kun olet esitellyt itsesi ja harjoitellut itsestäsi puhumista, voit siirtyä varsinaiseen haastattelun esittelyyn. Teet tämän todennäköisesti haastattelua edeltävässä vaiheessa, jossa istut alas ja selität haastattelijalle, miksi olisit täydellinen tehtävään. Selitä, mitä taitoja olet oppinut ja mikä tekee sinusta niin loistavan tehtävään. Anna konkreettisia esimerkkejä siitä, miten olet edistänyt yrityksen toimintaa.

Hyvä esimerkki esittäytymisestä on seuraavanlainen: ”Olen erittäin innoissani tästä uudesta mahdollisuudesta. Olen aina rakastanut ihmisten auttamista. Olen intohimoinen auttamaan muita menestymään. Unelmani on tulla menestyväksi johtajaksi terveysalalla.” Nämä lausunnot ovat hyvin yleisiä, mutta haluat osoittaa haastattelijallesi, että voit nähdä itsesi johtamassa yritystä menestykseen. Kun pystyt siihen, haastattelustasi tulee kauttaaltaan myönteinen kokemus.